Out of Stock

Традиционен крокмач от Луковит, зрял, 720 мл. – “Крокмачо на Пачо”

9.00 лв.

Код: FD0029 Категории: , , Етикети: ,

Традиционен крокмач от овче мляко и сол без никакви други подправки и добавки. Зрял над 45 дена.

ВАЖНО! Крокмачът съдържа до 3% сол. Препоръчва се консумация с препечен хляб, пресни или печени зеленчуци.

Опаковка: стъклен буркан.

Съхранение: в хладилник или хладно мазе.

Срок на годност: до 2 години.

Рецепта за традиционна разядка: 3-4 броя печени червени чушки, нарязани на ситно, към които се добавя половин буркан Крокмач.

Минималното количество за поръчка – 3 буркана.

Изчерпан

Описание

Преди векове и хилядолетия в земите на днешен Луковит тракийските племена пренасяли в кожени мехове своето гъсто заквасено мляко. Мандрите били високо в планината, не само защото добитъкът пасял по високите пасища, но и защото българската закваска там била най-чиста, силна и полезна. Пробиотичната бактерия се добивала сутрин рано от росата на тревите, над които преминавали стада с бели и вакли овце. И когато лятото овчето мляко било толкова много, че трябвало някак да се съхрани, древните хора започнали да правят от него крокмач – чудното митично ястие от българския Север.

Цяла зима гърнената с крокмач стоели сгушени по рафтовете в хладните мази. Така млечната храна се съхранявала за дълго, във времена, в които нямало нито хладилници, нито фризери. Някои наричат крокмача катък, но между двете има голяма разлика, както във вкуса, така и в приготвянето и съдържанието, разказват Мария и съпругът й Пламен. Двамата от години приготвят вкусния крокмач, а в уютната градина на двора си посрещат гости, дошли да опитат вариациите с червена чушка, с чесън или пък съвсем натурален.

Производителите нямат собствени стада, но купуват овчето мляко от трима фермери в района. “Крокмачът основно се произвежда от овче мляко, което се вари на водна баня. След това се охлажда до определена температура, осолява се и се съхранява в хладно помещение, където се разбърква, за да може за няколко дни, обикновено пет, да узрее и да се самосгъсти. Това е разликата между катъка и крокмача”, разказва Мария за технологията по приготвянето на традиционното ястие. При кромача млякото се самосгъстява като узрязва, докато при катъка се използва сирище (мая за сирене), за да се гарантира сгъстяването на продукта и вкусът се променя.

С времето катъкът може да стане леко „лигав“, докато крокмачът става все по-стегнат и с по-концентриран вкус. При крокмача има лека кисела жилка, която се усеща, но не е натрапчива и дразнеща за небцето и вкуса. Пресният крокмач е рядък, гребе се с лъжица. С времето узрязва толкова много, че може да се реже с нож. Съхранява се в стъклени буркани или делви. Може да издържи година-две, поради естествената си трайност. Ако не може да се съхранява на хладно е добре да се добави аспирин – така се консервира по същия метод, по който се правят и туршии. И все пак, се стремим да произвеждаме естествени продукти без добавени консерванти, добавя Мария.

От еднакво количество мляко може да се получи различно количество крокмач, всичко зависи от суровината, от която се приготвя. Зависи от периода на доене – овчето мляко се дои през юли, август и началото на септември, защото тогава е най-гъсто. Затова крокмачът се прави през летните месеци.

Семейството продава своя крокмач предимно на фермерски изложения. Имат други професии, а млечния продукт правят като допълнителна дейност. Въпреки това тя иска силно отдаване, защото макар и не особено сложно, правенето на крокмач си има своите тънкости. Освен с крокмач, Мария и Пламен ще ви нагостят и с други млечни специалитети. Сред най-новите е млечният пастет от овче мляко, в който има сушен домат, сушена манатарка и зелени подправки. Деликатесът бе за пръв път представен на миналата година на събора „Млечният път на България през вековете“, който се проведе за четвърти път в Луковит.

Информация за производителия