Информация за производителия
- Store Name: ЗП Теменужка Матева
- Производител: Теменужка Матева
- No ratings found yet!
12.50 лв. – 25.00 лв.
Траханата или още “триеница” на Теменужка Матева е приготвена по автентична рецепта, предадена през вековете и запазена като традиция в семейството й в с. Плевун. Тя се прави изцяло ръчно от чисти местни продукти – булгур (или “бургур” казва още тя) от пълнозърнесто лимецово брашно и бяла хлебна пшеница, смляни на хромел. Към тях тя добавя жив квас, приготвен от протеинови зърна като бебрежде, царевица, нахут, грах, ръж, добавя им хмел и на финала – сминдух. Процесът преминава през месене на ръка в дървени нощви, втасване 2 дена, претриване върху сито и сушене на слънце върху памучни и ленени месали от баба. Всичко трае 4 – 5 дена до получаването на суха ферментирала зърнена закуска, готова да потегли към вашата трапеза в града.
Необходимо е да се съхранява на сухо и тъмно място.
Научете повече за траханата в “Пендара на село”
Рецепта за закуска с трахана
В тенджета кипнете вода колкото за една супена купа. Към нея добавете 3-4 супени лъжици трахана, варете до желаната гъстота и след това овкусете с масло и сирене, или със запържен червен пипер, или със сусамов тахан, или с мляко… Всякакви вкусни вариации са възможни. Може да я консумирате така като каша или да добавите към нея хлебни залци или крутони.
1 кг. суха маса е достатъчна за приготвяне на 50 – 60 порции закуска.