Домашна трахана от фермата на Теменужка Матева в с. Плевун

14.00 лв. 28.00 лв.

Код: FB0015 Категории: , Етикети: ,

Траханата или още “триеница” на Теменужка Матева е приготвена по автентична рецепта, предадена през вековете и запазена като традиция в семейството й в с. Плевун. Тя се прави изцяло ръчно от чисти местни продукти – булгур (или “бургур” казва още тя) от пълнозърнесто лимецово брашно и бяла хлебна пшеница, смляни на хромел. Към тях тя добавя жив квас, приготвен от протеинови зърна като бебрежде, царевица, нахут, грах, ръж, добавя им хмел и на финала –  сминдух. Процесът преминава през месене на ръка в дървени нощви, втасване 2 дена, претриване върху сито и сушене на слънце върху памучни и ленени месали от баба. Всичко трае 4 – 5 дена до получаването на суха ферментирала зърнена закуска, готова да потегли към вашата трапеза в града.

Необходимо е да се съхранява на сухо и тъмно място.

Научете повече за траханата в “Пендара на село”

Рецепта за закуска с трахана

В тенджета кипнете вода колкото за една супена купа. Към нея добавете 3-4 супени лъжици трахана, варете до желаната гъстота и след това овкусете с масло и сирене, или със запържен червен пипер, или със сусамов тахан, или с мляко… Всякакви вкусни вариации са възможни. Може да я консумирате така като каша или да добавите към нея хлебни залци или крутони.

1 кг. суха маса е достатъчна за приготвяне на 50 – 60 порции закуска.

Може да се консумира директно, без кулинарна обработка, за максимално оползотворяване на пробиотичните ѝ качества.

Изчистване

Информация за производителия